Mišarska 1

34300 Aranđelovac

Mehanoterapija

Mehanoterapija predstavlja upotrebu mehaničke energije u terapiji. U Specijalnoj bolnici “Bukovička banja” se primenjuje: ultrazvčna terapija, masaža i vakusak terapija.

Ultrazvučna terapija se primenjuje upotrebom aparata koji pretvara električnu energiju u zvučnu energiju, pa tako dobijamo visokofrekventnu dubinsku masažu ćelija i tkiva u segmentu koji tretiramo.

Biološko dejstvo ultrazvuka je zasnovano i na toplotnom i hemijskom efektu.
Toplotno dejstvo se manifestuje umerenim povišenjem temperature dela tela koji se tretira, a hemijsko pojačanom oksigenacijom i ubrzanju metabolizma tkiva.

Ultrazvukom se postiže dubinska masaža mišića i njihova relaksacija.

Bukovička banja
Bukovička banja

Masaža je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina lečenja.

Masažom se nadražuju receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na buđenje celog organizma.

To znači da masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje:

poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok, poboljšava elastičnost i regeneraciju kože, opušta mišiće, usporava i produbljuje disanje, podstiče probavu, ubrzava metabolizam, pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma, smanjuje bol i napetost, deluje na unutrašnje organe.

vakusak terapija

Primenjuje se kod poremećaja periferne cirkulacije i kod postojanja velikih otoka na ekstremitetima.
Aparat je najnovije generacije i radi na principu primene pritiska i podtiska. Aplikuje se na gornje i donje ektremitete i njegova upotreba dovodi do smanjenja otoka, poboljšanja limfne drenaže i popravljanja cirkulacije u ekstremitetima.
Vakusak aparat ima široko polje primene počev od lečenja posledica arterioskleroze, pušačkih nogu, dijabetičnog stopala, limfedema, otoka, proširenih vena i kapilara, slabe cirkulacije, zarastanja rana, preko ulkusa krurisa, sportskih povreda, Sudekove distrofije, gihta, celulopatije, reumatizma, pa do gojaznosti i osteoporoze.
Primena je bezbolna i prijatna za pacijenta.