Vodeća evropska mreža koja se bavi kulturnim nasleđem, nagrada „Evropa nostra“ ove godine je među 12 nagrađenih u Evropi u oblasti konzervacije, dodeljena Specijalnoj bolnici „Bukovička Banja“ za obnovu Paviljona „Knjaz Miloš“.

Ovo je veliki uspeh za kulturno nasleđe Srbije s obzirom da do sad iz oblasti restauracije/konzervacije Srbija do ove godine, nije imala dobitnika. „Ovaj projekat predstavlja dobru obnovu spomenika kulture koji je zadržao svoju prvobitnu upotrebu nakon prirodne katastrofe. Rezultat je postignut skromnim budžetom, što predstavlja dobar primer za druge banjske centre širom Evrope“, istakao je stručni žiri nagrade „Evropa nostra”.

Projekat obnove Paviljona Knjaz Miloš pokrenula je i realizovala Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Bukovička banja“ Aranđelovac na čelu sa direktorom dr Slobodanom Prodanovićem, a projekat za apliciranje su osmislile i uradile Jelena Strizović i Aleksandra Lukić iz Odeljenja za urbanizam opštine Aranđelovac.
Nakon svečane dodele u Berlinu, prestižna Nagrada Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagrada Europa Nostra koja je pripala konzervaciji Paviljona Knjaz Miloš u Aranđelovcu predstavljena je 4. oktobra i u Parku Bukovičke banje. 

Pre samo nekoliko godina, Paviljonu Knjaz Miloš pretilo je propadanje. Danas stoji u svoj svojoj lepoti i mi sa ponosom možemo da kažemo da smo sačuvali ono što smo nasledili od naših predaka, za generacije koje dolaze. Važnost ideje o restauraciji Paviljona Knjaz Miloš prepoznala je Kraljevina Norveška i mi joj se ovom prilikom zahvaljujemo što je pomogla da zajedno sačuvamo ovaj jedinstveni deo kulturnog nasleđa Srbije – rekao je direktor Specijalne bolnice Bukovička banja, doktor Slobodan Prodanović.

Konzervacija Paviljona Knjaz Miloš završena je 2016. godine, čime je ovom biseru Parka Bukovičke banje vraćen istorijski sjaj. Od tada, posetioci Paviljona u njegovom centralnom delu ponovo mogu da probaju vodu sa tri izvora mineralne vode. U obrazloženju nagrade, internacionalni žiri istakao je Paviljon Knjaz Miloš.