O banji

Zahvaljujući svojoj dugoj i bogatoj istoriji i tome što je bila omiljena destinacija kneza Miloša i dinastije Obrenović, Bukovička banja je uključena u program “Kraljevskih banja Srbije”.
Nekada je bila mondenski centar građen po uzoru na banje Zapadne Evrope, danas je značajan centar za rehabilitaciju .

Bukovička banja je balneoklimatko lečilište, u kome direktan i indirektan uticaj vegetacije, vode i vazduha stvara jedinstven ambijent povoljan za odmor, boravak i relaksaciju i pruža izvaredne uslove za sve oblike rekreacije i pripreme sportista.

Pre svega, banja je jedinstvena jer se nalazi u jednom od najstarijih i najlepših sačuvanih gradskih i banjskih parkova Srbije.
Uredbom Vlade Republike Srbije park je proglašen za Spomenik prirode a objekti Staro zdanje i Paviljon Knjaza Miloša (Biveta) svrstani u značajno kulturno nasleđe i predloženi za status od izuzetnog značaja.

Park Bukovičke Banje je jedinstven muzej najveće savremene zbirke skulptura na otvorenom, u jednom materijalu – belom venčačkom mermeru, i može se porediti sa nekoliko čuvenih svetskih parkova skulptura – Oterlou u Holandiji ili Hjuston i Forvert u Teksasu.

Pored četiri izvora hladne mineralne vode temperature 13-14°C, postoji i hipotermalni izvor sa temperaturom vode od 25°C.
Izvorske mineralne vode se razlikuju po temperaturi, količini ugljene kiseline i koncentraciji mineralnih sastojaka.
Mineralna voda je natrijum karbonatna i kalcijum hidrokarbonatna, gvoždjevita i ugljeno-kisela.


Pronalaskom hipotermalnog Izvora 1935. godine proširen je broj bolesti koje se leče u Arandelovačkoj Banji.

Institucija u kojoj se leče pacijenti u Bukovičkoj banji je Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Bukovička banja” Aranđelovac.

Pogodna je za lečenje odraslih i dece, a jedino odeljenje za produženo lečenje, edukaciju i rehabilitaciju dece obolele od oblika šećerne bolesti u Srbiji se nalazi u ovoj ustanovi.

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju, osim mineralne vode koristi i glinu.
Kako do stacionarne rehabilitacije na uput?
Odrasli
Deca
Šećerna bolest
Pratite nas i na...